Toegankelijkheidsmenu

Historie

Kendix, producent van exclusieve gordijnstoffen, vindt haar oorsprong in de traditie van Linnenweverij van Dijk (opgericht in 1848).

Meer dan een eeuw later, in 1958, besloot de toenmalige eigenaar van het familiebedrijf, Frans van Dijk, een andere richting in te slaan: afgestudeerden van de kunstacademie worden aangenomen om designs te gaan creeren voor een gordijnstoffencollectie. Hij wil nieuwe stoffen gaan brengen in de absolute top van de markt, stoffen 'met een eigen gezicht, dessinering die een eigen karakteristiek design neerzetten'.  Karakteristieke kwaliteitsstoffen die voldoen aan hoge esthetische en technische maatstaven.

Vanaf dat moment zijn internationaal ontwerpers voor de ontwikkeling van Kendix collecties aangetrokken.

Ontwerpers die vanaf het begin betrokken zijn geweest zijn bij de ontwikkeling van de Kendix gordijnstoffen zijn Hans Krapels, Frans Dijkmeijer, Yvonne Buytaert- van Uden en iets later werden de Engelse Wendy Doodson en Japanse ontwerpers als Omoko en Noburu Fuijmura aangetrokken.

In de jaren 70 is men samen gaan werken met gerenommeerd ontwerp buro Kho Lian Ie voor presentaties en grafische uitingen.

In 1960 krijgt de nieuwe organisatie naast Dhr. Frans van Dijk  Dhr. Peter Sanders en  Dhr. Piet van Mierlo in de directie. Voor de opzet van de verkoop organisatie is de Dhr van Mierlo  de initiatiefnemer die aan de wieg stond van het snel groeiende merk “international Kendix design”. De collectie moderne stoffen van Kendix wordt steeds bekender en de distributie groeit. In 1960 is Kendix Brussel opgericht, gevolgd door verkoopkantoren in Aken en Zurich.

De collectie is gericht op de particulier die iets exclusiefs voor zijn interieur zoekt. Maar ook in bijvoorbeeld hotels, culturele centra, regeringsgebouwen en kantoorflats is Kendix te vinden. Kortom: in representatieve interieurs over de hele wereld hangen Kendix gordijnen.

Vanaf 1961 presenteert Kendix haar collectie op de Heimtex in Frankfurt. De introducties aan winkeliers worden op exclusieve locaties gepresenteerd, de presentatie in hotel Okura in Amsterdam wordt een jaarlijks terugkomende happening.

Moderne Vormgeving, in weefstructuren en grafische dessins, dat is de basis van het merk Kendix. Texiel, gemaakt en gekeurd door ervaren vakmensen. 

'Textiel gemaakt door mensen met visie en een scherp oog voor detail. Voor mensen die schoonheid en kwaliteit belangrijk vinden.' Uitgangspunt voor de ontwerpers is uitsluitend: mooie gordijnstoffen maken.

Technische mogelijkheden van de eigen productie moet de ontwerpers hierin niet beperken, Als die tekort schieten, wordt er elders voor Kendix gedrukt of geweven. Deze visie is nog altijd de basis van ontwikkelen en ontwerpen van de actuele Kendix collectie.

Door de jaren heen is de organisatie veranderd, in de tijdslijn staan deze veranderingen weergegeven.

Anno nu is het bedrijf uitgegroeid tot een internationaal producent van exclusieve stoffen. In de ruim 50 jaar van haar bestaan heeft Kendix wereldwijd een grote naam opgebouwd.

Kendix. All rights reserved.