De Kendix-geschiedenis in vogelvlucht

Kendix International Textiles werd in 1958 opgericht door de eigenaar van Linnenweverij Van Dijk, een ambachtelijk Brabants familiebedrijf uit 1848. De nieuwe naam markeerde de andere koers en internationale artistieke ambities die het bedrijf kenmerken. Kendix richt zich vanaf het begin al op de top van de markt. Het bedrijf produceert hoogwaardige stoffen met een karakteristiek design. Daarvoor trekt Kendix inventieve afgestudeerden van kunstacademies aan. Al gauw presenteert het bedrijf collecties in Amsterdam, Frankfurt en Parijs. Het merk wordt steeds bekender in binnen- en buitenland en maakt een onstuimige groei door.

De linnenwevers

Ontstaan vanuit een traditie

Halverwege de negentiende eeuw begon de familie Van Dijk zelf met het verbouwen van vlas om hier vlaslinnen en huishoudtextiel van te maken. Dit gebeurde voornamelijk in de fabriek in Waalre, onder de rook van Eindhoven, maar werd ook veel gedaan door thuiswevers. Thuiswevers waren boeren die een gemengd bedrijf hadden: in rustige periodes deden zij vervangende arbeid, zoals het weven van stof vanuit huis. Zij kregen garen en attributen van weversfamilies en brachten de stoffen terug wanneer deze klaar waren. Hier werden vervolgens in de fabriek eindproducten van gemaakt.

De linnenwevers

Ontstaan vanuit een traditie

Halverwege de negentiende eeuw begon de familie Van Dijk zelf met het verbouwen van vlas om hier vlaslinnen en huishoudtextiel van te maken. Dit gebeurde voornamelijk in de fabriek in Waalre, onder de rook van Eindhoven, maar werd ook veel gedaan door thuiswevers. Thuiswevers waren boeren die een gemengd bedrijf hadden: in rustige periodes deden zij vervangende arbeid, zoals het weven van stof vanuit huis. Zij kregen garen en attributen van weversfamilies en brachten de stoffen terug wanneer deze klaar waren. Hier werden vervolgens in de fabriek eindproducten van gemaakt.

Onbegrensde creativiteit

Van tafellinnen naar exclusieve ontwerpen

Na het besluit om naast huishoudtextiel ook andere stoffen zoals gordijnstoffen te produceren, werd er gekeken naar een passende doelgroep en stijl. Besloten werd dat de focus moest komen liggen op de Scandinavische markt en vormgeving, tot uiting gebracht in zowel dobby-weefsels als prints. Frans Dijkmeyer, Yvonne van Uden en later ook Hans Krapels werden de eerste Kendix-ontwerpers. Allen alumni van de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Later hebben ook Wendy Doodson en Christel Verhoeven langdurig aan de collecties van Kendix gewerkt.

In de jaren ‘60 opende Kendix showrooms in Brussel, Aken en Zürich. Het succes was onder meer te danken aan de keuze voor een exclusieve markt waarin design en kwaliteit de boventoon voeren. In de jaren ’80 werden transparante stoffen en de Ausbrenner-techniek een specialiteit van Kendix en het merk introduceerde zelfs deze Ausbrenner-stoffen als eerste op drie meter hoog op de Nederlandse markt. Anno nu blijft Kendix bijzondere en exclusieve stoffen ontwikkelen, zowel in weefsel als print.

De Geschiedenis van Kendix in het kort

 • 1848

  Linnenweverij Van Dijk wordt opgericht door Dorus van Dijk en Caatje Manders. De weverij richt zich in het begin op het weven van linnen huishoudtextiel.
 • 1958

  Kendix wordt opgericht. De nieuwe naam markeert de andere koers en internationale artistieke ambities van het bedrijf. Kendix richt zich vanaf het begin al op de top van de markt. Het bedrijf produceert hoogwaardige stoffen met een karakteristiek design. Al gauw presenteert het bedrijf collecties in Amsterdam, Frankfurt en Parijs. Het merk wordt steeds bekender in binnen- en buitenland en maakt een onstuimige groei door.
 • 2005

  In 2005 heeft Kendix na allerlei omzwervingen een thuis gevonden bij Artex, onderdeel van multinational Hunter Douglas. Het bedrijf is uitgegroeid tot een wereldwijd befaamd producent van exclusieve, trendsettende stoffen van een superieure kwaliteit. Vormgeving, weefsels en materialen voldoen aan hoge esthetische en technische maatstaven. Kendix ontwerpt en ontwikkelt elke collectie in eigen huis: van een eerste concept via schetsontwerp, kleuruitwerking en vertaling in garens en weefstructuren tot het uiteindelijke dessin.
 • 2018

  Op de zestigste verjaardag van Kendix was het tijd voor een vervolgstap: de aanvullende collectielijn Kendix Allure voor mensen met hartstocht voor ingetogen luxe.
 • 2022

  De Kendix Allure lifestylecollectie wordt aangevuld met een nieuwe collectielijn: Kendix Allure meubelstoffen Op deze manier kan de Kendix Allure lifestyle worden toegepast in het hele interieur.

Alles in eigen hand

In 2005 heeft Kendix na allerlei omzwervingen een thuis gevonden bij Artex, onderdeel van multinational Hunter-Douglas. Het bedrijf is uitgegroeid tot een wereldwijd befaamd producent van exclusieve, trendsettende stoffen van een superieure kwaliteit. Vormgeving, weefsels en materialen voldoen aan hoge esthetische en technische maatstaven. Kendix ontwerpt en ontwikkelt elke collectie in eigen huis: van een eerste concept via schetsontwerp, kleuruitwerking en vertaling in garens en weefstructuren tot het uiteindelijke dessin.

De drijvende krachten van onze studio

Onze ontwerpers wijden zich vol overgave en vindingrijkheid aan iedere collectie. Hun oorspronkelijke kijk op kleur, textuur en dessins en hun kennis van materiaal en textielbewerkingen vormen de kracht van Kendix. Ze zijn opgeleid aan gerenommeerde academies waaronder de nabij gelegen Design Academy in Eindhoven.

Daarnaast deden ze waardevolle praktijkervaring en kennis op bij internationaal bekende ontwerpers, trendanalisten en architecten. Ze blijven hun creativiteit gretig voeden door trends en ontwikkelingen te volgen in architectuur, kunst en design.

Een complementaire ontwerplijn

Op de zestigste verjaardag van Kendix was het in 2018 tijd voor een vervolgstap: de collectie onder de noemer ‘inspiration for modern living’ was te uitgebreid om het hele spectrum van onze ontwerpvisie en inspiratie in onder te brengen. Daarom introduceerden we de aanvullende collectielijn Kendix Allure voor mensen met hartstocht voor ingetogen luxe. Het ontwerp-DNA van Kendix is echter duidelijk herkenbaar en daarom delen beide collectielijnen het gebruik van eersteklas materialen en een zelf gecomponeerd kleurenpalet.

Bewonder kendix allure